Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

4de graadspolynoom ontbinden

hallo,

de initiële vergelijking is als volgt opgebouwd:
-0.0008*y^(4)+0.048*y^(3)-3.84*y^(2)+64*y=0

ik heb dit al geprobeerd:
a) y*(0.048*y^(2)*(-1/60*y+1)-3.84*y+60)=0 maar nu zit ik vast
b) y^(2)*(-0.0008*y^(20.048*y-3.84)+64*y=0 en hierna zit ik ook weer vast

zou u mij op weg kunnen zetten?
dank bij voorbaat

Koen
Student universiteit België - woensdag 7 maart 2007

Antwoord

Hallo

Je kunt de factor y afzonderen
y.(-0.0008.y3 + 0.048.y2 - 3.84.y + 64)=0

Als je nu de factor -0.0008.y3 + 0.048.y2 - 3.84.y + 64 grafisch voorstelt zie je dat hij gelijk is aan 0 voor y = 20

Je kunt deze factor dus te ontbinden in:
(y-20).(-0.0008.y2 + 0.032.y - 3.2) =
-0.0008.(y-20).(y2 - 40.y + 4000)
Deze laatste factor van de tweede graad heeft een negatieve discriminant en is dus niet meer te ontbinden.

De ontbonden vorm is dus :
-0.0008.y.(y-20).(y2 - 40.y + 4000)

LL
donderdag 8 maart 2007

©2001-2024 WisFaq