Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regelmatige vijfhoek

Hey,

Ik moet bewijzen dat de som van de afstanden van een punt binnen een regelmatige vijfhoek tot de 5 zijden constant is en vind een uitdrukking voor die constante in functie van de straal van de omgeschreven cirkel,

Hoe moet ik dit doen?

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - woensdag 14 februari 2007

Antwoord

Als P het bedoelde punt is, verbind P dan eens met de eindpunten van een zijde z van de regelmatige vijfhoek. Laten we zijde AB ervoor nemen en noem de afstand van P tot AB bijvoorbeeld d1.
De oppervlakte van driehoek ABP is nu gelijk aan 1/2.z.d1.
Verbind P vervolgens met hoekpunten B en C en noem de afstand van P tot zijde BC maar d2. Uiteraard is BC = AB = z
De oppervlakte van driehoek PBC is dan 1/2.z.d2.
Ga nu hiermee door totdat je rond bent.
Je vijfhoek is nu opgesplitst in 5 deeldriehoeken die tezamen een oppervlakte hebben die gelijk is aan de oppervlakte van de vijfhoek.
Zo kom je dus tot 1/2.z.(d1 + d2 + .....+ d5) = Opp. en omdat Opp. een vast getal is, is de optelsom van de vijf afstanden ook een vast getal (en gelijk aan 2.Opp/z

Om een R-uitdrukking te vinden voor die optelsom moet je de zijde z uitdrukken in R. Dat moet met wat goniometrie lukken. Probeer het eens.

MBL

MBL
woensdag 14 februari 2007

 Re: Regelmatige vijfhoek 

©2001-2024 WisFaq