Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs volgende identiteit

Hoi ik heb een vraagje

cos3 a + sin3 a cos3 a - sin3 a
--------------- - --------------- = -2 cos a * sin a
cos a + sin a cos a - sin a

Hoe kan je bovenstaande identiteit bewijzen, ik heb al vanalles geprobeert maar ik geraak er niet wijs uit.

Alvast Bedankt

Kevin
2de graad ASO - dinsdag 6 februari 2007

Antwoord

Dag Kevin,

De opgave is allicht
(cos3a+sin3a)/(cosa+sina) - (cos3a-sin3a)/(cosa-sina) = -2 sina cosa

Hiervoor heb je eigenlijk niets van goniometrie nodig, maar wel merkwaardige producten: pas in het linkerlid eens toe dat
a3+b3=(a+b)(a2-ab+b2)
en
a3-b3=(a-b)(a2+ab+b2)
en dan ben je er al...

Groeten,
Christophe.

Christophe
dinsdag 6 februari 2007

©2001-2024 WisFaq