Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansberekenen

Dit is een examenvraag die we (morgen) gegarandeerd op het examen krijgen, ik ben er al een tijdje aan bezig, maar ik ben er echt nog niet uit denk ik.

2 jongens en 2 meisjes kiezen een gebakje uit 6 verschillende.
Hoeveel mogelijkheden zijn er ?
(met of zonder voorraad - van elks maar 1)

Ik had al gevonden (met permutatie)

P(6,4)=6!/2! = 360

Nu weet ik echt niet of dit wel klopt
kunnen jullie me hierbij helpen ?

Bedankt

Lode V
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 18 januari 2007

Antwoord

De volgorde van kiezen maakt hier niet uit.

Kijk je naar 4 personen dan heeft de eerste 6 mogelijkheden de tweede 5 etc. Dan heb je (inderdaad permutaties) 6·5·4·3 mogelijkheden en dat heb jij ook.

Maar ik denk dat je geen onderscheid moet maken tussen de jongens onderling (en ook de meisjes onderling)
Voor de jongens zijn er dan (6 boven 2) = 15 mogelijkheden en voor de meisjes vervolgens nog (4 boven 2) = 6 mogelijkheden. 90 in het totaal dus.

Ondanks de slechte formulering van het vraagstuk lijkt mij de tweede oplossing toch de bedoeling.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 19 januari 2007

©2001-2025 WisFaq