Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking twee punten raaklijn

zoek de vergelijking van de parabool die door het punt p(0,1) gaat en een horizontale raaklijn heeft in hetpunt q(1,-1)

dat is volgens mij via x2+x+c = 0
de raaklijn is dan de afgeleide maar toch lukt het niet...

rita
Student universiteit België - dinsdag 16 januari 2007

Antwoord

Beste Rita,

Het algemene voorschrift van een parabool is:

y = ax2 + bx + c

Je hebt drie onbekenden, maar ook drie voorwaarden:
- P = (0,1) moet op de parabool liggen.
- Q = (1,-1) moet op de parabool liggen.
- in x = 1 moet de afgeleide gelijk zijn aan 0.

Daarmee kun je vergelijkingen opstellen waaruit je a,b,c kan halen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 16 januari 2007

©2001-2024 WisFaq