Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Scheve asymptoot

f(x)= ( 3x4 + x3 - 16x2 + 14x + 2 ) / (x3 +x2 -5x + 3)

Nu wil ik de scheve asymptoot van deze functie vinden. De vertikale en horizontale asymptoten vinden van een functie heb ik onder de knie, maar scheve...nee. De receptuur heb ik gevonden op wisfaq maar ik weet nog niet hoe het moet. Iemand..?

Ronald
Student universiteit - zaterdag 13 januari 2007

Antwoord

Beste Ronald,

Ofwel voer je de deling uit van de veeltermen, omdat de graad van de teller (T(x)) één meer is dan de graad van de noemer (N(x)), krijg je dan iets van de vorm:

T(x)/N(x) = ax + b + R(x)/N(x)

Hierin is R(x) de rest, van kleinere graad van N(x). Voor x naar ±$\infty$ gaat de term R(x)/N(x) dan naar 0, de lijn met vergelijking ax+b blijft over.

Tweede manier is met limieten, uitgaande van de vergelijking ax+b voor de asymptoot, kan je a en b als volgt vinden:

a = limx$\to$±$\infty$ f(x)/x
b = limx$\to$±$\infty$ f(x)-ax

mvg,
Tom

td
zaterdag 13 januari 2007

 Re: Scheve assymptoot 

©2001-2025 WisFaq