Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt van een derde- en tweedegraadsvergelijking

Hoi ik heb een vraagje,

Bepaal algebraïsch de snijpunten van de parabool f en de derdegraadskromme g met volgende voorschriften.

f(x)= 3.5x2-1.5x-9 g(x)= -x3

Kan er iemand mij helpen?

Kevin
2de graad ASO - maandag 8 januari 2007

Antwoord

Tja als je Cardano niet wil gebruiken (en dat wil je hopelijk niet) dan is het een kwestie van een snijpunt (nulpunt) zien zitten en de andere nulpunten uitrekenen.
Concreet: los op 31/2x2-11/2x-9=-x3 $\Leftrightarrow$ x3+31/2x2-11/2x-9=0
Wat proberen levert op dat x=-2 een oplossing is (ga maar na). Dat betekent dan dat x3+31/2x2-11/2x-9 een factor x+2 bevat en dus deelbaar is door x+2.
Door een staartdeling te maken zie je dat
x3+31/2x2-11/2x-9 = (x+2)(x2+11/2x-41/2).
Van het laatste deel kun je nu de wortels met de abc formule vinden.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 10 januari 2007

©2001-2024 WisFaq