Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs afgeleide van een inverse van een functie

hallo,

Ik heb een vraag in verband met inverse functies, ik heb al gekeken by de vragen maar vond de oplossing er niet onmiddelijk tussen. Ik moet de rekenregel voor de afgeleide van de inverse functie ofstellen door een continue functie van f te beschouwen waarvan de inverse relatie ook een functie is. Ik heb de regel al gevonden nl. (f^-1)'(y)= 1/(f'(x)).Maar hoe moet je dit bewijzen?
Dank by voorbaat

mvg
Julie

julie
Student universiteit België - dinsdag 2 januari 2007

Antwoord

de definitie van inverse functie f-1(x) is dat
f-1(f(x)) = x
dus:
[f-1(f(x))]'=1 Û
d{f-1(f(x))}/df(x) . df(x)/dx = 1 (kettingregel) Û
d{f-1(f(x))}/df(x) = 1/f'(x) ofwel
d{f-1(y)}/dy = 1/f'(x) met y=f(x)

groeten,
martijn

mg
dinsdag 2 januari 2007

©2001-2024 WisFaq