Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Norm met som

We definiëren ||.||som als volgt:
- Voor xÎn definiëren we
||x||som=|x1|+...+|xn|
- Als A een n bij n matrix is, definiëren we
||A||som = SOM|Aij| (met de som voor i en j van 1 tot n)

Stel dan A en B twee n bij n matrices, bewijs dan
||AB||som = ||A||som . ||B||som

Zij C een n bij n matrix, die we identificeren met een lineaire afbeelding van n naar n. Dan is
||C(x)||som = ||C||som ||x||som voor alle xÎn



De bedoeling is nu om dit lemma te bewijzen. Ik wou dit doen door A=(aij) te stellen en B=(bij), maar ik zit al dadelijk vast. Daarom mijn vraag: hoe bewijs ik dit? Hopelijk kunnen jullie mijeen antwoord bieden.

Inge V
Student universiteit België - zaterdag 23 december 2006

Antwoord

Dergelijke ongelijkheden zijn steeds gebaseerd op meer fundamentele ongelijkheden. Hier is de basisongelijkheid dat de absolute waarde van een som nooit groter kan zijn dan de som van de absolute waarden (ook wel de driehoeksongelijkheid genoemd, als het aantal termen gelijk is aan twee). Ik geef als voorbeeld aan hoe je het eerste deel kan bewijzen.

||AB||
= SOM(i,j) |(AB)_ij|
= SOM(i,j) | SOM(k) A_ik B_kj | (algemeen element van een matrixprodukt)
SOM(i,j) SOM(k) |A_ik B_kj| (basisongelijkheid)
= SOM(i,j) SOM(k) |A_ik|.|B_kj| (1)

Anderzijds is

||A||.||B||
=SOM(i,j)|A_ij| SOM(k,l)|B_kl|
=SOM(i,j) SOM(k,l) |A_ij|.|B_kl| (2)

Dan volgt dat ||AB|| (1) (2) = ||A||.||B||. Probeer zelf te begrijpen waarom (1)(2) (schrijf de uitdrukkingen desnoods eens op voor n=2).

cl
woensdag 27 december 2006

©2001-2024 WisFaq