Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van sin²(x) met partiele integratie

Ik heb van alles geprobeerd om \int{}sin2(x) te bepalen maar ik kom er niet uit. Ik loop zo vast, kunnen jullie mij vertellen wat ik fout doe.

\int{}(sin2(x))
= \int{}sin(x).sin(x)dx -- sin(x) achter d brengen
= \int{}sin(x)d(-cos(x))-- dan de rekenregels toepassen
= -sin(x).cos(x) + \int{}cos(x).cos(x)dx -- zelfde nog een keer doen achter integraal teken dan kom ik op.
= -sin(x).cos(x) + cos(x).sin(x) + \int{}sin(x).sin(x)dx
oftewel 2.\int{}sin2(x) = -sin(x).cos(x) + cos(x).sin(x)
oftewel 2.\int{}sin2(x) = 0 ?

Hier ga ik al ergens fout, kunnen jullie mij helpen.

Danny
Student hbo - maandag 18 december 2006

Antwoord

Partiele integratie leidt niet altijd tot het gewenste resultaat.
Voor \int{}sin2x dx en \int{}cos2x dx kun je beter gebruik maken van de dubbele hoek formules voor cos(2x):
cos(2x)=cos2(x)-sin2(x)
cos(2x)=2cos2(x)-1
cos(2x)=1-2sin2(x)

Uit de laatste formule volgt 2sin2(x)=1-cos(2x),
dus sin2(x)=1/2-1/2cos(2x)
\int{}sin2(x)dx=\int{}(1/2-1/2cos(2x))dx=1/2x-1/4sin(2x)

hk
maandag 18 december 2006

 Re: Berekenen van sin²(x) met partiele integratie 

©2001-2025 WisFaq