Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Moeilijke vergelijking

Ik zit met een moeilijke vergelijking:
cos(2x)/2sin(x)-10
Je kan cos(2x) door 3 dingen vervangen, en dan kan je dus tewerk gaan met 3 verschillende linkerleden:
cos2(x)-sin2(x)/2sin(x)-1 of 2cos2(x)-1/2sin(x)-1 of 1-2sin2(x)/2sin(x)-1

Welke van deze drie is het gemakkelijkste om de gegeven vergelijking op te lossen?

Jeroen
3de graad ASO - zaterdag 25 november 2006

Antwoord

je kunt eventueel de laatste pakken, maar eigenlijk hoef je niks om te zetten.

De clou bij dit soort ongelijkheden is dat je
1. van het ongelijkteken eerst een = teken maakt, dus kijkt voor welke waarden van x het linkerlid **gelijk** aan het rechterlid is;
2. Deze waarden van x zet je uit op een getallenlijn of tekenschema;
3. dan check voor voor de tussenliggende gebieden of die wèl of nìet voldoen aan de ongelijkheid.

Dus in dit geval: cos(2x)/{2sinx-1) = 0 Þ
cos(2x)=0 Ù 2sinx-1 ¹0 (!!)
Ook deze laatste conditie moet je op het tekenschema zetten.

Is er bij jou opgave geen Domein genoemd?? (bijv. domein=[0,2p] ?

groeten,
martijn

mg
zaterdag 25 november 2006

©2001-2024 WisFaq