To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie van een niveaukromme

Hallo,

Heb hier de functie z(x,y) = (x-1)2 + (y-2)2 en ik probeer hier de niveaukromme voor functiewaarde 1 te berekenen. Het lukt me niet om de functie naar y te brengen doordat ik daar met een 2e macht zit, kunnen jullie me helpen?

Ik kom tot nu toe tot: y2 - 2y = ((-4)/(x2-2x))

Alvast bedankt!

Sanne

Sanne
Student universiteit België - zondag 19 november 2006

Antwoord

Beste Sanne,

Voor de niveaukromme van z = f(x,y) op f(x,y) = 1 stel je de z-waarde gelijk aan 1, dat levert hier:

(x-1)2+(y-2)2 = 1

Herken je deze vergelijking niet? Het is normaal dat je deze niet (eenduidig) naar y opgelost krijgt, omdat er bij elke x-waarde niet één maar twee y-waarden horen. Als je erachter komt welke grafiek deze vergelijking oplevert, zul je het ook logisch vinden. Weet je trouwens wel hoe f(x,y) eruit ziet?

mvg,
Tom

td
zondag 19 november 2006

©2001-2025 WisFaq