Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ruwe en centrale momenten

Hallo,
Ik heb hier 2 formules:
r-de ruw moment = m'r = 1/nåXri
r-de centraal moment = mr = 1/nå(Xi - X)r (met X = rekenkundig gemiddelde)

Ik heb ook geen probleem om in te zien dat
m'1 = rekenkundig gemiddelde
m1 = 0
m2 = variantie

Maar ik heb volgende oefening: Als je weet dat het eerste ruwe moment gelijk is aan 5 en het tweede ruwe moment is gelijk aan 28, hoe groot is dan de variantie?

En ik heb die oefening op deze site reeds gevonden en de juiste oplossing staat er ook bij en ze gebruiken de formule van m'r = mr + m'2r-1

Mijn vraag is eigenlijk: hoe kom je aan die formule met de gegevens die ik hier vermeld heb, want dat zie ik totaal niet.

Roel D
Student universiteit België - zaterdag 4 november 2006

Antwoord

Je kunt de variantie in die twee momenten uitdrukken: zoals je al opmerkt geldt m'1=X. Werk nu de variantie, m2 dus, netjes uit: er komt (1/n)som((Xi-X)2)=(1/n)(som(X2i)-2Xsom(Xi)+X2) de som loopt van 1 tot en met n dus er komt (1/n)som(X2i)-2X(1/n)som(Xi)+X2 = m'2-(m'1)2.

kphart
dinsdag 7 november 2006

©2001-2024 WisFaq