\require{AMSmath} Oplossen differentiaalvergelijkingen van Bernouilli Hoi, Gegeven is: y2+sin2x - y cotg x - y' = 0 De oplossing zou moeten zijn:y= (1) / ((c+cosx)·sin x) Zelf vind ik echter: y' + cot x · y = sin2x · y2 y-2 · y' + cot x · y · y-2 = sin2x y'· y-2 + cot x · y-1 = sin2x Stel z = y-1 dan z'= -1y-2 · y' en dus y-2 · y' = -z' -z' + cot x · z = sin2x z' - cotx·z = -sin2x Integrerende factor wordt dan: e^-òcotx · dx =e^-ò(cosx / sinx)dx = e^-ln|sinx| = -sinx ò(z' · -sinx + cotx·z·-sinx) = ò-sin3x z= (3cosx / sinx) + c y= 3tanx + c Graag een handje hulp bij de verbetering... Alvast bedankt Elke Student universiteit België - vrijdag 3 november 2006 Antwoord e-ln(sin(x))=1/sin(x) kphart vrijdag 3 november 2006 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoi, Gegeven is: y2+sin2x - y cotg x - y' = 0 De oplossing zou moeten zijn:y= (1) / ((c+cosx)·sin x) Zelf vind ik echter: y' + cot x · y = sin2x · y2 y-2 · y' + cot x · y · y-2 = sin2x y'· y-2 + cot x · y-1 = sin2x Stel z = y-1 dan z'= -1y-2 · y' en dus y-2 · y' = -z' -z' + cot x · z = sin2x z' - cotx·z = -sin2x Integrerende factor wordt dan: e^-òcotx · dx =e^-ò(cosx / sinx)dx = e^-ln|sinx| = -sinx ò(z' · -sinx + cotx·z·-sinx) = ò-sin3x z= (3cosx / sinx) + c y= 3tanx + c Graag een handje hulp bij de verbetering... Alvast bedankt Elke Student universiteit België - vrijdag 3 november 2006
Elke Student universiteit België - vrijdag 3 november 2006
e-ln(sin(x))=1/sin(x) kphart vrijdag 3 november 2006
kphart vrijdag 3 november 2006
©2001-2024 WisFaq