Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herkennen van niveaukrommen

Hallo,

Ik heb hier bij mij vier grafieken van niveaukrommen van de volgende functies in willekeurige vologorde:
1) ex2+y
2) x2 + y
3) x+y
4) ex+y

Ik moet kunnen herkennen welke grafiek bij welke functie hoort, maar heb geen idee hoe je dit kan zien. Wel vermoed ik dat de functies tot de 2e macht een gebogen grafiek hebben terwijl de anderen allemaal rechten als niveaukrommen hebben. Kan dat? Hoe kan je zo'n grafiek herkennen? Naar wat moet je kijken?

Alvast bedankt!

Mvg,

PS: De oplossing heb ik, maar weet niet hoe men eraan gekomen is
PS2: De assen zijn niet geijkt...

Sanne
Student universiteit België - zondag 29 oktober 2006

Antwoord

Voor niveaukrommen van functies van twee variabelen geldt:

f(x,y)=constant

f(x,y)=c zullen we maar zeggen....

Ik zal er een voor doen (de lastigste):

Voorbeeld
ex2+y=c
ex2·ey=c
ey=c·e-x2
ln(y)=ln(c·e-x2)
y=ln(c)-x2 (neem b=ln(c))
y=-x2+b

Niveaulijnen van (1) zijn dus bergparabolen...

Met f(x,y)=c kan je dus steeds proberen naar y=... te werken of soms handiger naar x=... Vaak herken je dan wel iets...

Proberen!

WvR
zondag 29 oktober 2006

©2001-2025 WisFaq