Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 47122 

Re: Verschuiven grafiek 1 naar links over x-as

Maar dit kan toch niet bij een exponentiele functie?
Want als ik deze regel toepas op "e^(-x2)", krijg ik:
"e^(-x2-1)", en dat is niet 1 verschiuven naar links, maar juist iets omhoog...

Jack
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 oktober 2006

Antwoord

Beste Jack,

Je moet goed kijken, gegeven f(x) verander je naar f(x-a): het argument verandert dus. Je moet met andere woorden elke x in het voorschrift, vervangen door x-a, denk aan haakjes!

f(x) = e-x2 Þ f(x-a) = e-(x-a)2

In jouw geval was a = -1 om één eenheid naar links te verschuiven.

mvg,
Tom

td
maandag 16 oktober 2006

©2001-2025 WisFaq