Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gehele oplossingen

Hoe moet ik alle gehele oplossingen berekenen van 'xy + 3x -5y = 1'? Ik heb al y afgezonderd, ik had dan y = (1-3x)/(x-5), maar ik heb voor die functie geen enkel gehele oplossing gevonden. Kan iemand mij helpen aub?

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - zaterdag 7 oktober 2006

Antwoord

Je kunt y = (1-3x)/(x-5) schrijven in de vorm a+b/(x-5). (a en b getallen)
Je hoeft dan alleen naar die waarden van x te kijken waarvoor b/(x-5) geheel is. Bedenk dat x-5 ook kleiner dan nul kan zijn.

hk
zaterdag 7 oktober 2006

 Re: Gehele oplossingen 

©2001-2025 WisFaq