Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46778 

Re: Storingslid Aanzet tot oplossing

Dag Tom,

Na een leuk verlof in Hawaii en daarna in de Provence ben ik weer terug van weg geweest!Heb jij ook een leuke tijd gehad in de vakantie?
Ik heb, gewoon om te zien of het nog "gaat" de DV opgelost en kom uit op :
Algemene oplossing y= 5ce^5x
Particuliere oplossing A=0;B=2 C=1/3 en D=0 na berekenen van Y'p en vergelijking van coëfficiënten .IK kom dan uit op:
y=Ce^5x +2sinx+1/3cos3x
of y-Ce^5x=2sinx+1/3cos3x
afleiden geeft dan weer de opgave terug (proef)
y'= 5Ce^5x+2cosx-sin3x of y'-5y=2cosx-sin3x
Ik denk dat ik goed zit ,niet?
Mgv
Rik

Lemmen
Ouder - dinsdag 26 september 2006

Antwoord

Beste Rik,

Ik vrees dat het niet klopt, ik vind voor elke coëfficiënt een van 0 verschillende waarde. In je proef loopt het ook mis, als:

y = c.e5x+2.sin(x)+1/3.cos(3x) Þ y' = 5c.e5x+2.cos(x)-sin(3x)

Dan is y'-5y = 2.cos(x)-sin(3x)-5.(2.sin(x)+1/3.cos(3x))

Als je dit vereenvoudigt zul je niet 2.cos(x)-sin(3x), het oorspronkelijke rechterlid, terugvinden.

mvg,
Tom

td
woensdag 27 september 2006

©2001-2025 WisFaq