Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grenzen van een parametrisatie

Gegeven:
een paraboloïde met vergelijking: 2·z=x2+y2
een kegel met vergelijking: z=sqrt(x2+y2)

Nu wordt er gevraagd om een parametrisatie op te stellen van het oppervlak van de paraboloide dat buiten het oppervlak van de kegel ligt.

Ik stel volgende parametrisaties op voor de paraboloide en de kegel:
parab:
x=t
y=u
z=(t2+u2)/2

Kegel:
x=t
y=u
z=sqrt(t2+u2)

Door gelijkstelling van de twee cartesische vgln zie ik dat de snijding zich afspeelt op z=2. Maar hoe giet ik dat nu in de eerste parametrisatie?

Bart V
Student universiteit België - zondag 27 augustus 2006

Antwoord

Door te kijken waar (t2+u2)/2=sqrt(u2+v2); dat levert een cirkel op in het (t,u)-domein. Je kunt ook poolcoordinaten gebruiken: x=r*cos(q), y=r*sin(q) en dan zp=r2/2 (paraboloïde) en zk=r (kegel) en dan bekijken voor welke r de ongelijkheid r2/2=r geldt.

kphart
woensdag 13 september 2006

©2001-2025 WisFaq