Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling toetsen met chi-kwadraat toets

Beoordeling	Aantal keren
0 0
0 c 2 19
2 c 4 48
4 c 6 114
6 c 8 77
8 c 10 25
10= c 0
Totaal 283
gemiddelde(m)= 5,29 standaarddeviatie (s)=2,042 (schating op basis van klasse middens)

vraag: bereken de te verwachten aantallen in iedere klassen uitgaande dat de normale verdeling van toepassing is met deze m en s

Mijn probleem is het berekenen van de kans van iedere klasse..

thx voor de hulp... gr.

Jennif
Student hbo - vrijdag 23 juni 2006

Antwoord

Dat kan snel met een grafische rekenmachine:
Voor de kans 0 - 2 wordt dat normalcdf(0,2,5.29,2.042)=0,0488
De verwachting (Ei) wordt dan 0,0488× 283 =13,8
Zonder grafische rekenmachine zal je iets moeten doen als:
P(0X2) = P(X2) - P(X0) =
P(Z(2-5.29)/2.042) - P(Z(0-5.29)/2.042) =
P(Z-1,61) - P(Z-2.59) = 0,0531 - 0.0048 = 0.0483. Levert Ei = 13,7.
En zo doe je dat met alle klassen.
Let bij de chi-kwadraat toets nog even goed op het aantal vrijheidsgraden. Dat zijn er 2 (en dus niet 4).

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 26 juni 2006

©2001-2024 WisFaq