Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool als raaklijn is gegeven

Hallo

De vraag:

Bepaal p zo dat de rechte met vergelijking 2x+y+6=0 raakt aan de parabool met vergelijking y2= 2px

Ik heb al veel geprobeerd, maar vermits ik maar 2 vergelijkingen heb, hou ik altijd 2 onbekenden over.
Zouden jullie mij een handje kunnen helpen?

Alvast bedankt

Lollie
3de graad ASO - maandag 19 juni 2006

Antwoord

De vergelijking van de lijn kun je schrijven als : y = -2x -6
Substitutie in de vergelijking van de parabool geeft dan de vergelijking :
(-2x-6)2 = 2px
Omdat je te maken hebt met een raaklijn is de voorwaarde voor de discriminant van deze tweedegraadsvergelijking dat die gelijk is aan 0.
Dit geeft een tweedegraadsvergelijking in p die eenvoudig op te lossen is.

wl
maandag 19 juni 2006

©2001-2024 WisFaq