Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met 2 onbekenden

Ik ben bezig met het voorbereiden van mijn tentamens en kom er niet geheel uit. Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende vergelijking:

(600 + X)/900 * 6,8 + (300 - X)/900 * 1 = 6,51
Hierbij moet X worden bepaald. (ik geloof dat het op 25500 uitkomt maar weet niet hoe!!?

een andere vergelijking waar ik geen raad mee weet is:

P/(P+Q)*1 + Q/(P+Q)*7,8 = 6,33
Hierin moeten P en Q worden bepaald.

Bij voorbaat hartelijk dank voor de gene die mij hiermee kan helpen

R Smit
Student hbo - maandag 12 juni 2006

Antwoord

Beste Rene,

Bij de eerste opgave komt het er op aan om de haakjes uit te werken, alle termen in X naar één lid te brengen en al de andere termen naar het andere lid. Dan breng je de gemeenschappelijke factor X buiten in het ene lid, en je deelt beide leden door z'n coëfficiënt. Zie voorbeelden.

Voor de tweede opgave kan je niet P en Q bepalen, je hebt maar één vergelijking en twee onbekenden. Je kan wel de ene oplossen in functie van de andere, dus p = (iets met q) of q = (iets met p). Kies één van beide en beschouw deze zoals de 'X' van hierboven, de andere beschouw je als constant en verhuist mee naar het andere lid.

mvg,
Tom

td
maandag 12 juni 2006

©2001-2024 WisFaq