Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Impliciet afleiden vanuit de fysica

Beste studenten

Ik heb de volgende oefening die in onze cursus staat maar wel een toepassing op het afleiden. Nu ik begrijp niet echt wat men dit probleem moet oplossen, dit is de opgave:

Gegeven:
========
S=p*x.(x+2y)
V = p*x2*y

Zoek:
a) dS/dx == V = Cte
b) dV/dx== S = constant is

Kan iemand mij hier opweg helpen en mij de werkmethode geven en één opgave uitwerken indien mogelijk

Met vriendelijke groeten
Stephane

Stepha
Student Hoger Onderwijs België - zondag 11 juni 2006

Antwoord

Is het niet 'simpelweg' substitueren??

Dus bij opgave a:
V is constant, en er geldt: y=V/px2 , substitueer dit in de eerste vgl en je krijgt:

S = px(x+2y) =px(x + 2V/px2) = px2+2V/x

dan is dS/dx niet moeilijk meer.

Opgave b andersom:
S is constant,.. er geldt y=S/2px - x/2
En substitueer deze y in de 2e vergelijking.

Hopelijk is dit wat je zocht / bedoelde

groeten,
martijn

mg
dinsdag 13 juni 2006

©2001-2024 WisFaq