To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verschil tussen globale en lokale extrema

Ik ben momenteel bezig met een hoofdstuk wiskunde over vrije extrema. Nu kan je hierbij een lokaal en zowel een globaal extrema bekomen. Ik snap het verschil tussen beiden, maar ik vroeg me af of er een bepaalde regel of formule is waarmee je kan zien wanneer het over een globaal of lokaal extremum gaat?

Met vriendelijke groeten,
Hanne

Hanne
Student universiteit Belgiė - vrijdag 9 juni 2006

Antwoord

Beste Hanne,

In feite zijn de globale extrema ook lokale extrema, immers voor een lokaal extremum moet gelden dat f(p) > f(x) (voor een max, anders <) voor x in een omgeving van p, en dat is ook zo voor globale extrema. Met behulp van de eerste en tweede afgeleide kun je dergelijke lokale extrema opsporen. Om globaal te zijn, moet de ongelijkheid gelden voor alle x in het domein van f.

Achterhalen of deze extrema globaal zijn kan niet op een eenduidige manier met behulp van een berekening. Je kan onder andere kijken naar het bereik van de functie.

Neem bijvoorbeeld f(x) = x3/3 - 4x, hieronder weergegeven:


Via een berekening vind je een lokaal max en min op respectievelijk x = -2 en x = 2. Maar je weet dat het bereik \mathbf{R} is (f(x) is continu en gaat naar -\infty voor x naar -\infty en omgekeerd voor +\infty), dus zijn de extrema lokaal.

Aan de andere kant vind je bij f(x) = x2 een lokaal minimum bij x = 0, maar het bereik is \mathbf{R}+, zodat dit een globaal minimum is.

mvg,
Tom

td
zaterdag 10 juni 2006

©2001-2025 WisFaq