Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren van een functie om booglengte te berekenen

Na het berekenen van de functie die ik moet integreren bij een booglengte kom ik tot volgende integraal
integraal van sqrt((2x+4)/(4x-x*x))

Heb 2 zaken geprobeerd, van de noemer 4 -(2-x)*(2-x) maken, mar ik kan dan nog geen vierkantswortel trekken.

t=4x-x*x maar de afgeleide is niet de teller, teken??

Vannes
3de graad ASO - vrijdag 9 juni 2006

Antwoord

Beste Diana,

De functie waarvan je de booglengte moest berekenen was:

y = Ö(4x-x2)

De afgeleide is dan: (2-x)/Ö(4x-x2)
Zodat afgeleide in het kwadraat: (2-x)2/(4x-x2)
Dan vereenvoudigen van 1+y'2 ® 4/(4x-x2)

Zodat je volgens mij komt tot: 2.sqrt(1/(4x-x2))

Maar, moet het wel met integralen? Volgens mij kan het veel eenvoudiger.
Als y=Ö(4x-x2), dan levert kwadrateren: y2=4x-x2. Let op: we verdubbelen nu de kromme omdat ook de spiegeling tov de x-as er nu bijzit, door de negatieve wortel. Herschrijven:

y2 = 4x-x2 Û y2+x2-4x = 0 Û y2+(x-2)2-4 = 0 Û y2+(x-2)2 = 4.

Je vindt een cirkel met diameter 4 en hebt maar de halve omtrek nodig, dat is precies 2p.

mvg,
Tom

td
dinsdag 13 juni 2006

©2001-2025 WisFaq