Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiele integratie oefening

Hallo,

In het boek staat dat de integraal :

¦(dx/(1+x2)n) = (x/2(n-1)(1+x2)n-1) + ((2n-3)/(2(n-1)))*¦(dx/(1+x2)n-1)

maar, ik heb mij al rot gezocht op de oplossing, maar vindt het echt niet, ik weet wel dat het met partiele integratie is...

Hopelijk kunnen jullie me helpen, alvast bedankt

Tom

Tom
3de graad ASO - zondag 4 juni 2006

Antwoord

Ik heb je opgave gecorrigeerd want die was fout. Een manier om deze uitdrukking te bewijzen is de volgende:

Start met òdx/(1+x2)n-1. Pas partiele integratie toe (dus òudv = uv - òvdu) met u = 1/(1+x2)n-1 en v=x. Herwerk de bekomen gelijkheid tot je die uit de opgave bekomt.

PS: Dat je deze keuzes voor u en v moest maken, had je kunnen opmaken uit de term zonder integratieteken.

cl
donderdag 8 juni 2006

©2001-2024 WisFaq