To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn

gegeven y=x3+x2-(2a-1)x gevraagd bepaal a zodat de raaklijn aan de grafiek van de functie in x=1 als richtingscoefficient 1 heeft

wie kan helpen?

de sme
3de graad ASO - dinsdag 30 mei 2006

Antwoord

Beste Marita,

Je had misschien kunnen aangeven wat je niet begrijpt. Ik zal je alvast op weg helpen. De richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan f(x) in een punt P wordt gegeven door de afgeleide van f(x) in dat punt. Je wilt dat deze in x = 1 gelijk is aan 1. Je moet dus oplossen: f'(1) = 1.

In stappen:
- bepaal de afgeleide f'(x)
- neem deze in het punt x = 1
- stel dit gelijk aan 1 en los op naar a

Zo moet het lukken

mvg,
Tom

td
dinsdag 30 mei 2006

 Re: Raaklijn 

©2001-2025 WisFaq