To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Foutfunctie

Hoi,
Ik heb een probleem. Ik moet het volgende aantonen:
Je hebt vierkant S=[-a,a]^2
Toon aan dat met behulp van poolcoordinaten de dubbele integraal overgaat in een enkele integraal:
òò(over S) e^(-x^2-y^2)dxdy = 4 ò(0 naar p/4) (1-e^((-a^2)/cos^2(q)))dq

Hoe toon ik dit aan?

Heel erg bedankt,
Luc

Luc
Student universiteit - dinsdag 18 april 2006

Antwoord

Beste Luc,

Zoals je aan de grenzen van de hoek kan zien gaan we integreren over één achtste van het vierkant. Om de volledige oppervlakte te hebben moeten we dus vermenigvuldigen met 8. Naast de hoek hebben we bij poolcoördinaten de straal r: deze moet lopen van 0 tot aan de rechterzijkant van het vierkant. Dit heeft als vergelijking x = a, maar in poolcoördinaten is x = r.cos(t) zodat: r.cos(t) = a Û r = a/cos(t). Dus; r loopt van 0 tot a/cos(t). Vergeet tenslotte niet dat dxdy overgaat in rdrdt, zodat we krijgen:

q44999img1.gif

Dit kan je nu integreren naar r, als het goed is vind je dan de opgegeven integraal in theta.

mvg,
Tom

td
dinsdag 18 april 2006

©2001-2025 WisFaq