Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de limiet (vorm van standaard limiet)

De volgende opgave kwam ik in mijn boek tegen:

bn = ( (3n) / ( (-7)n ) )

Gevraagd, is deze rij convergent of divergent? Indien convergent, wat is de limiet? Indien divergent, nar = of - oneindig?

kan ik deze oplossen met de standaard limiet van de vorm:

lim np / rn = 0 voor |r| 1
Dus gewoon zeggen: omdat |r| 1, geldt de standaard limiet dus de limiet = 0?
Of is het toch wat moeilijker dan dit?

Tanja
Student hbo - donderdag 6 april 2006

Antwoord

Beste Tanja,

Je kan het geheel als één breuk schrijven, -3/7, en dat tot de macht n. Van deze breuk is de absolute waarde kleiner dan 1 dus als je dit telkens met zichzelf blijft vermenigvuldigen wordt het resultaat steeds kleiner, de limiet is inderdaad 0.

mvg,
Tom

td
donderdag 6 april 2006

©2001-2024 WisFaq