Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte driehoek uitdrukken in oppervlakte andere driehoek

Mijn vraag is de volgende:

In een driehoek ABC wordt vanaf een derde van een zijde een lijn getrokken naar de overstaande hoek (bijvoorbeeld punt R ligt op 1/3 lengte van B en gaat naar hoek C). Als je dit vanaf elke zijde naar elk hoekpunt doet ontstaat binnenin de driehoek ABC een nieuwe kleiner driehoek (PQR). De vraag is druk de oppervlakte van driehoek PQR uit in die van driehoek ABC.
Wie kan mij helpen met deze vraag......

Groeten Nienke

Nienke
Student hbo - vrijdag 31 maart 2006

Antwoord

dag Nienke,

Wat een mooi probleem! Er zijn vast heel verschillende manieren van oplossen mogelijk. Ik heb het als volgt aangepakt:

Behalve de punten die de zijden van de driehoek in drie gelijke stukken verdelen, heb ik ook de middens van de zijden getekend.
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Ik teken eerst de lijnstukken AD, EM2, BF en GM3
Kun je aantonen dat de lijn CH juist door het snijpunt P van AD en GM3 gaat? En ook door het snijpunt R van BF en EM2?
Kun je ook aantonen dat de lijn KM1 juist door het snijpunt Q van AD en BF gaat?
De gezochte driehoek PQR is dus juist gevormd door die drie snijpunten.
Maar dat betekent dat bijvoorbeeld:
AP:PQ:QD = 3:3:1
Stel nu de oppervlakte van de hele driehoek gelijk aan 1.
Noem x de oppervlakte van driehoek PQR.
q44650img1.gif
Als je nu de vierhoek GPRM2 uitbreidt met het driehoekje FRM2, dan vormt dit samen een driehoek die congruent is met PQR.
Dat betekent, dat de oppervlakte van FRM2 gelijk is aan 1/6x (waarom?)
Dit kun je nog bij twee andere driehoekjes ook doen.
De oppervlakte van de hele driehoek is dan gelijk aan:
4x + opp(AHPG) + opp(BDQK) + opp(CFRE)

Ga na dat bijvoorbeeld opp(CFR) = 2·opp(FRM2) = 1/3x.
Ga ook na dat bijvoorbeeld opp(APG) = 4·opp(GSM2) = 2/3x
Uiteindelijk kun je dus van alle vierhoekjes de oppervlakte uitdrukken in x.

Lukt dat verder?
succes

PS: medebeantwoorder FvL noemt nog enkele sites waar jouw probleem (en nog wat generalisaties hiervan) besproken wordt:

Anneke
vrijdag 31 maart 2006

 Re: Oppervlakte driehoek uitdrukken in oppervlakte andere driehoek 

©2001-2025 WisFaq