Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking met homogene coëfficiënten

opgave: Zoek een familie krommen die de familie
x2+y2 = Cx loodrecht snijdt.(tip: vind een differentiaalvergelijking met homogene coëfficiënten)

Mijn berekening: 2yy' = C-2x en dus y' = (C-2x)/(2y)
Als f(x)het gevraagde functievoorschrift is , dan f'(x)= (-2y)/(C-2x)
= (+- 2 vkw(Cx-x2))/(C-2x)
y' = (+- 2 vkw(Cx-x2))/(C-2x)
heeft echter geen homogene coëfficiënten
Ik loop dus vast.
Is mijn redenering wel juist?

Fred C
3de graad ASO - dinsdag 21 maart 2006

Antwoord

dag Fred,

Je redenering is niet juist. Je gaat in de fout bij de substitutie van y in je tweede differentiaalvergelijking.
Je kunt die dv gewoon schrijven als
y' = (-2y)/(C-2x)
en vervolgens ga je de C (en dus niet de y) substitueren.
Lukt dat dan?
Overigens is het in dit geval wel aardig om een idee te krijgen van de gezochte krommen, door de originele familie even te schetsen: dit zijn allemaal cirkels, met middelpunt op de x-as, die allemaal door de oorsprong gaan.
succes,

Anneke
woensdag 22 maart 2006

©2001-2024 WisFaq