Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeks oplossen

Hallo,

ik moet deze reeks oplossen: sum_{n=0}^{s} (=som van n=0 t/m S) n*x^(s-n)(1-x) )
ik dacht dus dat je (1-x) voorde som kan zetten en x^(s-n) kan opsplitsen tot x^s * x^(-n) , dan krijg je:
(1-x)*x^s *sum_{n=0}^{s} n*x^(-n))
maar dan..kan iemand mij helpen?
HArtelijk dank!

caroli
Student hbo - woensdag 15 maart 2006

Antwoord

dag Caroline

Niet simpel hoor.
Heb je al aan MacLaurin-reeksen gedacht?
Zie bijvoorbeeld MaclaurinSeries
Daar vind je bijvoorbeeld:
q44273img1.gif
Dit lijkt al aardig op waar je naar toe wilt.
Bedenk nu dat je eigenlijk de afgeleide van g wilt hebben, maak de details rond de startwaarde van n nog even in orde, en je bent er!
groet,

Anneke
woensdag 15 maart 2006

 Re: Reeks oplossen 

©2001-2025 WisFaq