Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Syracuserij

Ik heb gekeken, maar ik kon nergens een zinnig antwoord vinden op de vraag wat de syracuserij nou precies is? Wie heeft hem bedacht en is het tot nu toe alleen nog maar een wiskundig formule gebleven of is er al een verklaring voor gevonden? Wij kunnen er echt niets over vinden op het internet. Zou u ons kunnen helpen?
Goeten.

koen
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 maart 2006

Antwoord

Het gaat niet zo zeer om één enkele rij maar om het volgende.
Definieer eerst een functie f van naar door f(n)=n/2 als n even is en f(n)=3n+1 als n oneven is. Voor elk natuurlijk getal a kun je het volgende doen: zet a0=a, a1=f(a0), a2=f(a1) enzovoort. De vraag is of je zo altijd na een eindig aantal stappen op 1 uitkomt. Dit staat bekend als het 3n+1-probleem en ook als het Syracuseprobleem.
Wikipedia heeft er wel degelijk een pagina over.

Zie Wikipedia: Syracuse-probleem

kphart
dinsdag 14 maart 2006

©2001-2025 WisFaq