Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutiemethode

Bij het integreren van de integraal 1/(1+cos2x) veronderstel ik dat er een Bgtan in de uitkomst moet komen, maar welke substitutie moet ik hiervoor gebruiken?

Vannes
3de graad ASO - maandag 6 maart 2006

Antwoord

Je zou eens de substitutie u=tan(x) kunnen proberen, immers:
du=1/cos2xdx , dus dx=cos2(x)du
Je krijgt dan:
cos2(x)/(1+cos2x)du.
Verder geldt: u=tan(x) levert x=Bgtan(u) en cos(Bgtan(u))=1/Ö(u2+1)
Dus cos2(Bgtan(u))=1/(u2+1).
Als je alles invult krijg je dus in de teller 1/(u2+1) en in de noemer 1+1/(u2+1). Nu de teller en de noemer vermenigvuldigen met u2+1 en je krijgt
1/(2+u2)du.

hk
maandag 6 maart 2006

©2001-2025 WisFaq