Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Als je de lijn van 5x+2 heb , hoe teken je zijn omgekeerde 1 gedeeld door 5x+2

Je hebt de lijn 5x+2 de omgekeerde daarvan is de hyperbool 1 gedeeld door 5x+2 , nu is mijn vraag hoe je de hyperbool kan tekenen als je alleen de rechte lijn hebt.

henk
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 maart 2006

Antwoord

We doen y=5x+2. Deze lijn snijdt de x-as in (-2/5,0) dus de omgekeerde functie heeft een asymptoot bij x=-2/5, maar dat wist je zelf ook al...

De omgekeerde functie snijdt de lijn in de punten waar y=1 en y=-1. Ga maar na! 1/1=1 en 1/-1=-1. Dus die twee punten weet je dan ook al!

En dat is meer dan genoeg om de functie te kunnen schetsen. Als je 't preciezer wilt tekenen dan moet je maar gewoon een tabel maken.

Een andere mogelijk aanpak is misschien om te kijken hoe je van y=1/x via transformaties y=1/(ax+b) maakt...

WvR
zondag 5 maart 2006

©2001-2025 WisFaq