To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie afhankelijk van afgeleide waarom een e macht

Dag ik ben opzoek naar het bewijs waarom een functie die afhankelijk is van de afgeleide hiervan altijd een e macht is? Bijvoorbeeld de volgende vergelijking.

Ic= C· dUc/dt
Uc=1/C· de intergraal Ic·dt

Uitgewerkt zal Uc(t) dus een e macht worden, waarom is dit zo?

j klaa
Student hbo - dinsdag 14 februari 2006

Antwoord

Ten eerste: als ``de afgeleide afhankelijk is van de functie zelf'' dan hoeft de functie niet noodzakelijk een e-macht te zijn; dat geldt alleen maar als de afgeleide op een speciale manier afhangt van de functie zelf. Bijvoorbeeld als ik eis dat f'=1/(2f) dan volgt dat f een wortel is: f(x)=√x voldoet immers aan deze eis.

Ten tweede: als f'=a·f, met a een constante dan is f een e-macht en ook alleen maar een e-macht. Immers, we kunnen zeker zien dat f(x)=eax een oplossing is. Stel g is ook een oplossing; pas de volgende truc toe: schrijf g(x)=g(x)·e-ax·eax en kort g(x)·e-ax even af met h(x), dus g(x)=h(x)·eax. Vul dit nu even in in de vergelijking g'=a·g: er komt h'(x)·eax+h(x)·a·eax=a·h(x)·eax maar na links en rechts de juiste dingen wegstrepen komt er h'(x)·eax=0 en omdat de e-macht nooit nul is geeft dat h'(x)=0 en dus h(x) is constant, zeg met waarde K. Dan zien we dat g(x)=K·eax en dus is g zelf ook een e-macht.

De reden hiervoor is tweeledig: de echte e-macht ex is z'n eigen afgeleide en met behulp van de kettingregel kun je dan heel vaak een oplossing van een DV raden: zeg f'(x)=sin(x)·f(x); omdat sin(x) de afgeleide van -cos(x) is kun je meteen zien dat e-cos(x) een oplossing van de DV is. Aan de andere kant: als je de truc met g en h hierboven goed door hebt kun je nagaan dat elke andere oplossing van de DV van de vorm K·e-cos(x) zal zijn.

Het ligt dus aan: de e-macht zelf, de kettingregel en het feit dat functies met afgeleide nul allemaal constant zijn.

kphart
dinsdag 14 februari 2006

©2001-2025 WisFaq