Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Middelpunt driehoek

Hallo,
Ik heb een schets gemaakt:



Als je alleen weet dat alle zijden 64 lang zijn en dat het een gelijkzijdige driehoek is. Hoe kan je dan de afstand SE of SD of SF bepalen?

Sebast
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 6 februari 2006

Antwoord

Als je weet dat de zwaartelijnen/hoogtelijnen/deellijnen in een gelijkzijdige driehoek elkaar verdelen in twee stukken die zich verhouden als 2:1 dan kan je de lengte van SE wel uitrekenen denk ik...

Gebruik AB2=BE2+AE2, bereken AE en verdeel dat in de juiste verhoging.

Mocht je dat niet weten dan kan je 't natuurlijk ook wel zonder die 'wetenschap' berekenen. Noem SD maar even x. Er geldt dan bijvoorbeeld in driehoek ADS:

AS2=AD2+DS2
(32Ö3-x)2=322+x2
Oplossen geeft je de lengte van DS.

Gewoon de stelling van Pythagoras dus...

WvR
maandag 6 februari 2006

©2001-2024 WisFaq