Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Constrained optimization

Hey,

Op het examen van vorig jaar was een symmetrische 5 x 5 matrix gegeven met als middelste element een a (examennummer, stel a=6)
 1 -1 0 -1  1
-1 1 0 1 -1
0 0 a -1 1 = A
-1 1 0 1 -1
1 -1 0 -1 1
Er werden verschillende vragen over gesteld( rang, eigenwaardenontbinding, singuliere waardenontb., kleinste kwadraten...)
Dit lukt me allemaal ik heb alleen problemen met een deelvraag die als volgt luidt: Wat is de maximale en minimale waarde die x(transpose)Ax (of XtAX) kan aannemen als x(transpose)x=4 en voor welke waarde van x wordt die bereikt? In ons boek staat dit uitgelegd voor x(transpose)x=1 en in dat geval is het max, resp. min de grootste, resp.kleinste eigenwaarde van de matrix A. Is dit hetzelfde als x(transpose)x=4?

Dank U

Van Ca
Student universiteit België - dinsdag 31 januari 2006

Antwoord

dag Dimitri

xt·x is niets anders dan het kwadraat van de lengte van de vector x.
Dus als xt·x = 1, dan is de lengte van de vector x gelijk aan 1.
en als xt·x = 4, dan is die lengte gelijk aan 2.
Neem nu de vector y = 1/2x.
Voor de vector y weet je het antwoord op de vraag.
Kom je er dan uit?

Anneke
dinsdag 31 januari 2006

©2001-2024 WisFaq