Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutie algemeen

hallo, ik heb weer een onduidelijkheid..

òx3(1-x2)3dx
u=1-x2
du=-2xdx
hieruit volgt: -1/2òx2(u)3du
Tot hier moet het kloppen, maar ik vraag me af hoe het verder moet. mag je zo verder gaan?
u-1=-x2
dus: 1/2ò(u-1)(u)3du

of is er een beter manier? bvd

sander
Student universiteit - zaterdag 28 januari 2006

Antwoord

Beste Sander,

Het ziet er goed uit, alleen moet je opletten dat je geen integralen noteert waar beide variabelen nog inzitten, dus u en x 'mixen'. Je schrijft dus best eerst alles uit van de substitutie en dan in één keer vervangen.

(1-x2) = u Û x2 = 1-u Û 2xdx = -du Û xdx = -1/2 du

òx3(1-x2)3 dx = òx2(1-x2)3 xdx = ò(1-u)u3(-1/2 du) = -1/2 ò(1-u)u3 du

Er ontbrak dus enkel een minteken. Nu integreren en dan terug substitueren

mvg,
Tom

td
zaterdag 28 januari 2006

©2001-2025 WisFaq