Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden oplossen

Hoe moet ik dit stelsel oplossen?

4x-y-8=0
8x-2y-4=0

Kennet
2de graad ASO - vrijdag 27 januari 2006

Antwoord

Er zijn (zoals gewoonlijk) verschillende manieren voor. Zo kennen we de substitutiemethode, de methode waarbij je met optellen en aftrekken het stelsel oplost en nog een hele verzameling geavanceerde methoden. Voor jouw oefening lijkt het mij het handigst als je 't zo aanpakt:
4x-y-8=0   |2x|
8x-2y-4=0 |1x|

8x-2y-16=0
8x-2y-4=0
--------- -
-12=0
Dat is eigenaardig, want -12 is helemaal niet hetzelfde als 0. Kennelijk is hier iets bijzonders aan de hand. Het stelsel leidt tot 'onzin' en heeft geen oplossingen! Dit komt omdat de vergelijkingen niet onafhankelijk zijn... anders gezegd de twee vergelijkingen zou je op kunnen vatten als twee evenwijdige lijnen... en daar wil je dan het snijpunt van berekenen en dat gaat natuurlijk niet...

Kortom: de oplossing is dat er geen oplossing is!

WvR
vrijdag 27 januari 2006

©2001-2025 WisFaq