Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inproduct en uitproduct

Wat is de meetkundige betekenis van het in- en uitproduct?

René
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 oktober 2001

Antwoord

Het inproduct (V·W) van twee vectoren V en W levert een getal op.
Dit getal zegt iets over de hoek die die twee vectoren met elkaar maken.

Als V·W>0 dan is de hoek tussen die vectoren kleiner dan 90°.
Als V·W=0 dan is de hoek tussen die vectoren 90°.
Als V·W<0 dan is de hoek tussen die vectoren groter dan 90°.

Anders geformuleerd als a de hoek is tussen V en W dan:

V·W = |V||W| cos a

Waarbij |V| de lengte is van V en |W| de lengte van vector W.

Het uitproduct (V×W) van twee vectoren V en W levert een vector op.
De vector V×W staat loodrecht op het vlak dat door de V en W opgespannen wordt.
Een bekend plaatje dat daarbij hoort is:

q432img1.gif

Voor Engelstalige sites:
Inproduct = "Dot product" of "Inner product"
Uitproduct = "Cross product"

WvR
dinsdag 23 oktober 2001

Re: Inproduct en uitproduct

©2001-2024 WisFaq