Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk rijen

Een patient krijgt een aantal dagen een pijnstillend middel toegediend. Iedere morgen wordt 50 mg toegediend. Na 24 uur is 75% van de pijnstiller door het lichaam afgebroken. En sn = aantal mg werkzame stof in het bloed, direkt na de n-de injectie. Bepaal s3, algemene formule voor sn en u7.
De arts vindt meer dan 70 mg in het bloed van de patient niet verantwoord. Doet zo'n overdosis zich voor?

Kunnen jullie me hiermee op weg helpen? Bedankt! Groeten

Belind
3de graad ASO - zaterdag 21 januari 2006

Antwoord

Hallo Belinda

Ga systematisch te werk :
na de eerste inspuiting : 50 mg
na 24 uur, direct voor de tweede inspuiting : 50*1/4
direct na de tweede inspuiting : 50*1/4 + 50

24 uur later, direct voor de derde inspuiting :
(50*1/4 + 50)*1/4
direct na de derde inspuiting :
(50*1/4 + 50)*1/4 + 50 = 50*(1/4)2 + 50*1/4 + 50 = 50.[(1/4)2 + 1/4 + 1]

24 uur later, direct voor de vierde inspuiting :
(50.[(1/4)2 + 1/4 + 1])*1/4
direct na de vierde inspuiting :
(50.[(1/4)2 + 1/4 + 1])*1/4 + 50 = 50.[(1/4)3 + (1/4)2 + 1/4 + 1]

Heb je de regelmaat gezien?

Tussen de haakjes heb je de som van de termen van een meetkundige rij met reden gelijk aan 1/4.
Deze som kun je berekenen voor n termen.
Deze som kun je ook berekenen voor een oneindig aantal termen. Je zult dan vinden dat deze som nooit groter kan zijn dan 4/3.
Dus het aantal mg na zeer veel (oneindig) inspuitingen kan nooit groter zijn dan 50*4/3 mg = 66,666... mg. Een overdosis kan zich niet voordoen.



LL
zaterdag 21 januari 2006

 Re: Vraagstuk rijen 

©2001-2025 WisFaq