Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verdubbelingsformule

Door middel van verdubbelingsformules kunnen bepaalde voorschriften van goniometrische functies omgezet worden tot voorschriften van de algemene sinusfunctie.

Zo zien we uit de grafiek van sin2x dat dit een sinusfunctie met periode pi en amplitude 0,5 is.

Dmv van de verdubbelingsformule kunnen we dan ook aantonen dat: sin2x = 0,5 sin (2(x-pi/4))+0,5

Ons werd gevraagd om dit aan te tonen.
Hoe kun je op basis van een verdubbelingsformule dit aantonen?

Alvast bedankt!!!

inneke
3de graad ASO - dinsdag 10 januari 2006

Antwoord

Beste Inneke,

Gebruik de verdubbelingsformule cos(2x) = 1-2sin2x om te vinden dat sin2x = (1-cos(2x))/2.

Gebruik dan:
cos($\alpha$) = sin($\pi$/2-$\alpha$)
sin(-$\alpha$) = -sin($\alpha$)

mvg,
Tom

td
dinsdag 10 januari 2006

©2001-2024 WisFaq