Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ramanujan-Chudnovsky

Ik ben bezig met verschillende reeksen voor pi uit te zoeken en te kijken welke reeks pi nou het snelste benadert, dus met zo min mogelijk termen. Nu heb ik iets gevonden over de methode van Ramanujan-Chudnovsky. Hierbij wordt een formule gegeven, maar deze snap ik niet. Zouden jullie mij hier wat uitleg over kunnen geven?

C
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 januari 2006

Antwoord

q42769img1.gif

We nemen de formule van Ramanujan maar eens als voorbeeld:
q42769img2.gif
Er staat een som vanaf n=0 in dat betekent dat je eerst n=0 moet invullen om de eerste benadering te krijgen:
q42769img3.gif
Bedenk nu dat 0!=1 en 3960=1 dan wordt dat (oeps verderop staat telkens 22 ipv 8 maar dat is uiteraard hetzelfde):
q42769img4.gif Nu n=1 nemen, dat levert op:
q42769img5.gif
Uitwerken (bedenk dat 4!=4·3·2·1=24) levert op:
q42769img6.gif
Dit laatste getal optellen bij wat je al had (vanwege dat somteken). Met de 1/x toets kun je p na elke stap benaderen. In stappen levert dat:
q42769img7.gif
Chudnovsky gaat op dezelfde manier. Daar moet je zelf maar eens naar kijken.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Zie Ramanujan

jadex
donderdag 12 januari 2006

©2001-2025 WisFaq