Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Intervallen via Z-test

Het is via de gestandaardiseerde normale verdeling of Z-score zeer gemakkelijk om een rechteroverschrijdingskans op te zoeken in de tabellen. Indien echter bij een gegeven gemiddelde en standaarddeviatie gevraagd wordt om het percentage tussen twee x-waarden op te zoeken slaag ik daar niet in. De grenswaarden worden steeds meegenomen in het percentage. Voorbeeld: Lucifers zijn gemiddeld 4 cm met een standaardafwijking van 0.2 cm. Hoeveel procent van de licifers is groter dan 3.9 en kleiner dan 4.1 cm.

Ik slaag er dus niet in om beide grenswaarden te elimineren. Ik reken dus telkens met of en dat is niet de bedoeling. Is hier een oplossing voor?

Freder
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 31 december 2005

Antwoord

3.9-gemiddelde=-0.1 en 4.1-gemiddelde=0.1.
0.1=1/2s.
De rechteroverschrijdingskans is dus gelijk aan de linker"onder"schrijdingskans.
Dus het antwoord is 1-(2 keer de rechteroverschrijdingskans bij 0.5(s))

hk
zaterdag 31 december 2005

©2001-2024 WisFaq