Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rico van een raaklijn in p

x2+y2-4xy=6 in p(-1,1)

De gewone functies lukken best maar nu ben ik in verwarring omdat er coefficienten van y in de vergelijking staan en ik weet nie hoe je dat precies afleidt.

Een hint om me op weg te helpen?

domini
Student Hoger Onderwijs Belgi๋ - maandag 12 december 2005

Antwoord

Er zijn verschillen mogelijkheden... je zou kunnen proberen om 'y' te schrijven als functie van 'x'. Dat zal niet in ้้n stuk gaan... maar dan maar twee stukken.

Je krijgt dan zoiets als:
                       2                     2
y = 2ทx - 3ท(x + 2) of y = 3ท(x + 2) + 2ทx
...en dan kan je natuurlijk doen wat je normaal al deed. Omdat het bij (-1,1) om het tweede deel gaat kan je natuurlijk de afgeleide bepalen...
            2
2ท(x + 2) + 3ทx
————————————————————
2
(x + 2)
Moet kunnen...

Op Raaklijn aan een parabool kan je lezen dat het misschien ook wel handiger kan...

WvR
maandag 12 december 2005

©2001-2024 WisFaq