Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve van een functie met e^2x

Hallo

Ik wil de primitieve van (e2x-1)/(e2x+3) berekenen...Ik heb de functie geschreven als (e2x/(e2x+3)) - (1/e2x+3)). Van het eerste deel heb ik de primitieve gevonden, maar het tweede deel lukt mij niet... Zouden jullie een tip kunnen geven... Of is mijn methode niet goed en doe ik het beter op een andere manier?

Alvast bedankt.

Joke

Joke
Student universiteit België - zondag 4 december 2005

Antwoord

Beste Joke,

Met je methode is niets mis, als het goed is vind je als primitieve van die eerste integraal ln(e2x+3)/2.

Voor de tweede integraal, probeer de substitutie:

y = e2x+3 $\Leftrightarrow$ e2x = y-3
dy = 2e2x dx $\Leftrightarrow$ dx = dy/(2e2x) = dy/(2(y-3))

mvg,
Tom

td
zondag 4 december 2005

©2001-2024 WisFaq