Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De kans dat een bout in een moer past

De vraag is als volgt:
Van een partij bouten is de diameter X normaal verdeeld met Ux=13.2 mm en Ox=0.1 mm.
Van een partijd moeren is de diameter Y normaal verdeeld met Uy= 13.5 mm en Oy = 0.2 mm.

a) Welk percentage van de bouten zal te dik zijn voor een moer als telkens aselect een bout en een moer gepakt worden?

b) met welke gemiddelde diameter moeten de moeren worden vervaardigd opdat slechts 3% van de bouten te dik zal zijn voor de moeren?

Ik kom hier niet uit. Bijna alle vragen uit het boek snap ik nu maar bij deze heb je temaken met de kans dat 2 kansen goed zijn,.. oid...
Wie kan mij het uitleggen?
*note: ik gebruik een casio GR

eelco
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 november 2005

Antwoord

Vermoedelijk bedoel je:
bouten: $\mu$x=13.2 mm, $\sigma$x=0.1 mm
moeren: $\mu$y=13.5 mm, $\sigma$y=0.2 mm.

Bekijk de stochast V=Y-X oftewel (diameter moer)-(diameter bout)
De stochast V is dan ook normaal verdeeld met:
$\mu$=13.5-13.2=0.3
$\sigma$=√(0.22+0.12)=√(0.05)=0,2236.

Als V$>$0 dan past het, zo niet dan past het niet.
Zou het zo lukken?

hk
maandag 21 november 2005

©2001-2024 WisFaq