Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsfuncties die aan gegeven voorwaarden voldoen

Hallo,

Toen we deze oefening kregen voor gewoon eens wat bij te leren, begreep ik hem totaal niet.
Het gaat dus over een vergelijking : (m+3)x2+4x-2m=o. Daarvan wordt gevraagd voor de waarde(n) van m te geven zodat als eerste 1 wortel heeft en dan nog een keer dat de vergelijking 2 verschillende wortels heeft.
Gelieve mij te helpen alstublieft. Want ik raak er echt niet uit.

Met vriendelijke groeten,
Joze

inge
2de graad ASO - woensdag 9 november 2005

Antwoord

Dit soort vragen los je op met de discriminant van deze tweede graadsvergelijking:
De vergelijking is van de vorm ax2+bx+c=0.
a=m+3, b=4, c=-2m
D="b2-4ac"=16-4.(m+3).(-2m)=16+8m(m+3)=16+8m2+24m=8m2+24m+16=
8(m2+3m+2)=8(m+2)(m+1)

Als D=0 dan heeft de oorspronkelijke vergelijking 1 wortel, los dus op 8(m+2)(m+1)=0
Als D0 dan heeft de oorspronkelijke vergelijking 2 verschillende wortels, los dus op 8(m+2)(m+1)0.

hk
woensdag 9 november 2005

©2001-2024 WisFaq