Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursie en rangnummerformules

Hallo,

wij zijn bezig op school met recursie en rangnummerformules maar ik snap iets niet: namelijk je kunt een recursieformule op 2 manieren schrijven:

Rij: 3,10,24,52,108

Un+1=2·Un+4 met U1=3 of Un= 2·Un-1+4

Nu de vraag, wanneer moet je Un+1 gebruiken en wanneer Un-1? En waarom staat bij de formule Un+1=2·Un+4 met U1=3, en bij deze formule Un= 2·Un-1+4 niet?

Marlie
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 8 november 2005

Antwoord

De notatie Un=2×Un-1+4 en Un+1=2×Un+4 zijn wiskundig gezien precies hetzelfde. Wiskundig gezien ben je vrij om te kiezen wat je wilt gebruiken.
Let wel op als je een TI83 gebruikt en een recursieve rij wilt definieren. De TI83 wil dat je Un= "en dan iets met Un-1" gebruikt.

Dat met die U1=3 hoort bij beide definities erbij te staan, maar ik denk dat de opgave dat als vanzelfsprekend beschouwd en de aandacht wil vestigen op de twee manieren om de rij te definieren.

hk
dinsdag 8 november 2005

©2001-2024 WisFaq